Zdroj: http://www.uberusky.net/infekcni-onemocneni/cerny-kasel-pertuse  •  Vydáno: 12.11.2013 18:53  •  Autor: Petra Gelnarová

Černý kašel - Pertuse

Černý kašel neboli také dávivý kašel, latinsky pertussis , je vysoce infekční onemocnění způsobené bakterií Bordetella pertussis. Přenáší se vzdušnou cestou. Onemocnět mohou lidé, kteří nebyli očkováni, ale také Ti, u kterých očkování proběhlo již před delší dobou. Inkubační doba se pohybuje mezi 7 -21 dny.

Výskyt:

Ve světě onemocní ročně černým kašlem zhruba  60 miliónů lidí, a z toho jich přibližně 350  tisíc - většinou dětí - zemře. Přestože u nás  mnozí považují černý kašel za nemoc minulosti, počet evidovaných případů v roce 2013 svědčí o opaku. Letos již bylo potvrzeno rekordních 880 onemocnění, což je více než dvojnásobný nárůst oproti roku 2011.V posledních letech u nás černý kašel zapříčinil čtyři úmrtí. Ve všech případech nemoci podlehli dosud neočkovaní kojenci, kteří se nakazili od členů rodiny

Příznaky onemocnění:

Černý kašel způsobuje bakterie působící na sliznici dýchacího ústrojí, kterou poškozuje. Onemocnění začíná většinou nenápadně. Postižený člověk má příznaky odpovídající běžnému nachlazení - rýmu, mírný kašel, zánět spojivek, zvýšené teploty. V dalším stadiu však dochází ke zhoršení stavu. Objevuje se kašel v záchvatech, při kterých se nemocný nestačí ani nadechnout. Záchvaty končí  hvízdavými kokrhavými zvuky při nádechu, způsobenými křečí hrtanu. Po záchvatu často následuje  zvracení. Během 24 hodin  dochází průměrně k 5 až 50 záchvatům kašle, a to častěji v noci  než  během dne.Záchvat je často ukončen zvracením. Toto stadium trvá obvykle kolem 4 týdnů. Posledním třetím stadiem je období rekonvalescence, kdy počet záchvatů i jejich  intenzita klesá. Toto období může trvat i několik měsíců. U očkovaných jedinců se pertuse může projevovat i necharakteristickým chronickým kašlem.

Komplikace:

Onemocnění může být dorovázeno řadou komplikací, které mohou být velmi vážné i život ohrožující. Nejohroženější skupinou jsou novorozenci a kojenci, kteří doposud nebyli očkováni. Další rizikovou skupinou jsou staří lidé a pacienti trpící astmatem nebo jiným onemocněním dýchacího ústrojí.

Léčba :

Onemocnění je možno léčit vhodně zvolenými antibiotiky po dobu 7 - 14 dnů. Antibiotika zkrátí dobu , po kterou je infikovaný jedinec nakažlivý a zmírní průběh nemoci. Onemocnění však zcela nezabrání. I přes veškerou léčbu často záchvaty kašle přetrvávají i několik měsíců.

 

Prevence:

V České republice je dnešní době povinné očkování proti této nemoci, které významně přispělo k omezení jejího výskytu.  Očkovací látka je součástí tvz hexavakcíny ( Infanrix Hexa), kterou podáváme u dětí od 9 týdnů věku. Snahou je očkovat děti co nejčasněji, neboť v posledních letech došlo i v české republice k několika úmrtím neočkovaných kojenců. Přeočkování provádíme potom v 5. a 10. roce věku. Doporučováno je i očkování dospělých, neboť mohou být zdrojem infekce právě pro malé děti.